19 Ocak 2013 Cumartesi

Artvin Hopa İlçesinde Arıcılık Hizmetleri

Artvin ili Hopa ilçesinde arıcılık o kada yaygın ki yol kenarlarında arı kovanlarını seyretmek ayrı bir güzellik . artvin ili Hopa ilçesinde ticari anlamda hayvancılık gelişmiş değildir.



Büyük ve küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, arıcılık genellikle aile tüketimine yönelik olarak yapılmaktadır. Balıkçılık ilçe ekonomisinde önemli yere sahiptir.

18 Ocak 2013 Cuma

Çorum da Muhtar olmak zor

Çorum'a bağlı Alaca kasabasının merkez e bağlı mahllesinin köy muhtarı 1924 yılında kurulan Muhtarlar Yasası`nda muhtarlarının hiçbir hakka sahip olmadıklarını savunarak 11 maddeden oluşan yasa teklifi ile meclise gitmeye karar verdi bu Muhtar'ın hazırlıdığı 11 maddde yasalaşırsa emin olun muhtar olmak çok zorlaşacak.



Muhtarlara verilecek bu haklar sonrası bütün mahalleliler muhtarlık için aday olucaktır.

Kapaklı köyü ocak 2013 karla kaplı bir görüntü



Çorum yollarında ilerlediğim  bu günlderde ermenilerin de yaşadığını öğrendiğim Kapaklı köyüne ait bir resim paylaşmak istedim

Köy hakkında bulabildiğim tek kısa açıklama ise ;
Köyümüz Çorum ili Alaca ilçesine bağlı olup  1864 Büyük Kafkas sürgünü sonucunda göç eden Çerkes'lerin Kabardey koluna bağlı bir köydür.Osmanlı Arşivlerinde yeterli bilgiye ulaşılamadığından köyün yerleşimi o zamanki nüfuz hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Köyde bir konaklamak zorunda kalmıştık lakin köy halkından kimse bizi davet etmediği  için konaklama ile ilğili bir anı paylaşamıyorum. 

14 Ocak 2013 Pazartesi

Şemdinli gezimizden hatıralar


Güzel Ülkemizin Harika bölgesi olan Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ilçemiz tabiat güzelliği bakımından Hakkari ilinin en güzel ilçesidir. Türkiye'nin İran ve Irak'a hudut teşkil eden bölgesinde yer alır. Yüzölçümü 1452 Km2, rakımı ise 1450 M.dir. Şemdinli ilçesi Yüksekova ilçesine göre tam gelişmemiş ve geri kalmış bir ilçemizdir. Yeşillik olarak harika bir bitki örtüsü ile örtülü olan Şemdinli de hayvancılık bölge insanımızın geçim kaynağıdır.  Gezim sırasında gördüğüm en ilginç hatıra ise yollarda büyük baş hayvan sayısının insan sayısından daha fazla olmasıdır.



Hakkari Yüksekova ilçesinden kar manzarası


Yüksekova'da hava sıcaklığının - 20 dereceyi bulduğu, kar ve buz temizleme çalışmaları 7'nci gününde devam ederken, yollarda 2 Metreye varan yükseklikler karlar hala var . Temizleme çalışmalarının yetersiz oluşu nedeni ile kar manzarası kendini ve ihtişamını koruyor. Kışın Aralık, Ocak, ve Şubat aylarından yolunuz Yüksekova'ya düşerse bilin ki kar orda sizi bekliyor olacaktır. Kar nedeni ile okulların taitl oluşu eğitimi  olumsuz etkiliyor. Ayrıca Sağlık sorunu nedeni ile hastaya başvuran hasta sayısı normal zamanların 3 katına çıktığını hastane yetkililerinden öğrendik.  Atkısız, beresiz ve ayağınızda botsuz Yüksekova'ya uğramayınız.



10 Ocak 2013 Perşembe

Mardin Dargeçit Gün Batımı






Kaldığım otelin penceresinden çekmiş olduğum gün batımı fotoğrafı ile az çok fikir sahibi olabilirsiniz. 2012 Ekim ayında yoluınz düşerse karlı olmasada buz gibi hava dargeçit de sizi bekliyor olacaktır...

Ülkemizin doğusunda yer alan Gerek stratejik konumu gerekse ticari zenginliği açısından gelişmiş özellikleri ile var olan  Mardin, Asya ve ülkemiz coğrafyası içinde önemli bir merkezdir. Assur kral yollarının kesiştiği noktada yer alan Girnavaz Höyük’te gerçekleştirilen kazılar, buranın M.Ö. 4.bin sonlarından M.Ö. 7.yüzyıla kadar kesintisiz iskan gördüğünü kanıtlamıştır. Yeni Assur dönemi mimari kalıntılarının yanı sıra çanak-çömlek, süzgeç, şişe, seramik heykelcikler, taş insan heykelciği, silindir mühürler gibi birçok küçük buluntunun ele geçtiği Girnavaz, Yukarı Mezopotamya kültürünün tüm özelliklerini yansıtmaktadır. Yörenin folklörü açısından da önemli bir motifi günümüze taşıyan höyüğün, cinlerin toplu olarak yaşadığı yer olduğuna inanılır ve özellikle akıl hastalarının sağlıklarına kavuşturulması için ziyaret edilir.

Fotoğraf makinesi

Basit bir ayna veya merceğin işleyişinin anlaşılması yönünden çok önemli olan görüntü kavramı, optik sistemlerin analizlerinde de o derece önemlidir. Kullanımı en yaygın olan optik aletlerden biri cismin görüntüsünü bir film veya elektronik olarak bir çip üzerine kaydeden fotoğraf makinesidir.
Fotoğraf, belgelenmek istenen objeden yansıyan ışığın duyarlı yüzey üstüne düşmesi ve duyar kat üstünde sabitlenmesi işidir. Fotoğraf makinesinde, belgelenmek istenen objeden yansıyan ışık; objektifte ulaşır ve odaklanır,sonra,hemen objektifin içinde bulunan ve adına diyafram denen diske ulaşır. Bu diskin amacı;gelen ışığın şiddetinin ayarlanabilmesidir. Bu işi ise ortasında bulunan ve kullanıcı tarafından ayarlanabilen bir delik sayesinde yapar. Objektifte toplanan ve odaklanan ışık diyaframdan geçerek örtücüye ulaşır. Örtücü perde çekim sırasında önceden seçilen bir süre boyunca açık kalarak, ışığın film üzerine düşmesini sağlar.
Fotoğraf Makinası Lensleri (Mercekleri) Nasıl Çalışır? Lensler ışığı toplamda belirli bir açıda kırarlar, ışığın hangi açıda geldiği önemsizdir. Toplam kırma açısını lenslerin yapısı belirler. Yuvarlak lensler daha fazla kırılma açısına sahiptir. Temel olarak, kavisli lensler lens üzerindeki farklı noktalar arasındaki mesafeyi arttırır. Bu, ışığın bir kısmının hareket süresine diğer kısmının hareket süresinden daha fazla olmasına neden olur, böylece ışık daha keskin bir dönüş yapar.
Kırılma açısını arttırmak açık bir etkiye sahiptir. Belirli bir noktadan gelen ışınlar lenslere daha yakın bir noktada birleşirler. Düz bir lenste ışınlar keskin bir kırılma yapamazlar.Dolayısıyla ışınlar lensten daha uzak bir noktada birleşir.
Merceklerle gerçek resim arasındaki mesafeyi arttırmak, resmin boyutlarını da arttırır. Projektörleri düşünecek olursak, projektörü ekrandan uzaklaştırırsak, görüntünün büyüdüğünü görürüz.
Temel olarak fotoğraf makinasında da aynı şey olur, lenslerle gerçek görüntü arasındaki mesafe artarken ışınlarda daha fazla genişler ve daha geniş bir gerçek görüntü oluşturur. Fakat fotoğraf filminin boyutları sabittir. Eğer makinaya çok katlı bir lens takarsanız, geniş bir görüntü yansıtacaktır, fakat film bunun orta kısmını gösterecektir.Lenslerin başlangıç noktası çerçevenin orta noktasındadır. Dairesel mercekler daha küçük resimler oluştururlar, böylece film yüzeyi daha geniş bir alanı görebilir.
Profesyonel fotoğraf makinaları ekranda çeşitli büyüklüklerde resim görebilmeniz için farklı lensler takabilmenize olanak sağlar. Lenslerin yakınlaştırma gücünü üzerlerinde yazan ‘Odak Mesafesi’ tanımlar. Fotoğraf makinalarında, Odak Mesafesi lensler ile uzaktaki bir nesnenin gerçek görüntüsü arasındaki mesafe olarak tanımlanmıştır. Yüksek odak mesafesi daha yüksek bir görüntü yakınlığını belirtir.
Uygun Ortamlarda Uygun Lensler (mercekler) Kullanılarak Kaliteli Resimler Çekilebilir. Farklı lensler farklı durumlarda uygunluk sağlar. Eğer bir dağın resmi çekilmek istenirse, telefoto lensleri kullanılmalıdır, bu lensler özel olarak uzak odak mesafesine sahiptir. Eğer yakın bir resim çekilmek istenirse, geniş açılı lensleri kullanılmalıdır, bu lensler çok daha kısa odak mesafesine sahiptir, böylece görüntüyü önünüzde küçültür.örneğin bir insan yüzü çekiyorsanız, yüz hemen önünüzde olmasına rağmen bütün bir görüntüyü filme aktarabilirsiniz. Standart bir 50mm lik mercek önemli bir derecede yakınlaştırma ya da küçültme işlemine olanak tanımaz, bu merceklerle fazla uzak ya da yakın olmayan ideal bir resim çekilebilir.
Kaynak : http://tr.wikipedia.org

Deklanşör Nedir?

Deklanşör (Fransızca déclencheur), fotoğraf makinesi, kamera gibi optik aygıtlarda, fotoğraf veya film çekmek için basılan düğmedir. Deklanşöre basıldığında, ışık düzengeci (diyaframı) açılarak, filmin ışıklanması sağlanmış olur.

Her deklanşörün görünüşü, büyüklüğü ve mekanik yapısı aynı değildir. Kullanılan kamera ya da modele bağlı olarak farklı olabilir. Bunlardan bazıları, yumuşak baskılı, diğer bazıları ise sert baskılıdır.

Dijital ve otomatik kameralarda deklanşör, çoğunlukla çok işlevli ve çift aşamalıdır. Deklanşör üzerine hafif bir baskı, otomatik netlik ayarlarının yapılmasını, ikinci baskı ise ışık düzeneğinin açılmasını, dolayısı ile fotoğraf çekmeyi sağlar.

İyi bir deklanşörün, el ve parmak yapısına uygun (ergonomik) şekilde düzenlenmiş ve sarsılmaya neden olmayacak kadar rahat basılabilen, yumuşak basımlı olması gerekir.

Web kameralarından bazıları, aynı zamanda dural fotoğraflar çekmeye yarayan bir fotoğraf makinesi olarak da kullanılabilir. Bu nedenle, bu tür kameraların üzerine de fotoğraf çekmeye yarayan bir düğme eklenmiştir. Ancak bu düğme, çoğunlukla sadece fotoğraf çekebilmek için konulmuş, ikinci bir işlevi olmayan, basit yapılı bir düğmedir.
Kaynak : http://tr.wikipedia.org

Yoksulluk ve Oyun Oynamak




Oyun oynamak için paraya değil sadece mutlu olmayı bilmek gerektiğini van gezimde deprem sonrası çocukların bu hallerinde gördüm. Bu çocuklar ellerinde tablet pc yok  ellerinde ateri yok ve ellerinde para yok ama mutlular . yorum okuyucularımındır

9 Ocak 2013 Çarşamba

Tamara Adası ve Sizin için Çektiğim Fotolar


Tamara adasının dışardan görünüşü bile muhteşem 




Adanın adının nereden geldiğine dair yaygın halk hikâyesine göre, zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin güzelliği dillere destan Tamar adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Bu genç Tamar'la buluşmak için her gece adaya yüzer. Tamar ise ona gece karanlığında yerini belli etmek için onu bir fenerle bekler. Bundan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine neden olur. Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamar!" diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakir O gunden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anlatılır. Bu hikâye Ermeni sair Hovhannes Tumanyan anlatimiyla efsanelesmistir.


3 Ocak 2013 Perşembe

2 Ocak 2013 Çarşamba

Kuzenler Kayıyor


Ege ve Utku kuzenlerin mutlulukları resme harika yansımış. Her ikisi de tombul yanak her ikisi de yaşıt ve en güzeli her ikisi de mutlu.

Kış günü soğuk havada sıcak bir Van kahvaltısı



2012 Şubat ayında Van'da karlı bir havada yapılan Van'a özel kahvaltı. Kesinlikle az gibi gözükse de  Van kahvaltısını yapanlar akşama kadar kendini tok hissedebiliyor. 

Tarihi bağrında saklayana Yüksekova Kaya Resimleri

Zamanın Araştırmacıları Hakkari ilini adım adım dolaşarak 1938’de Cilo ve Sat Dağları’nın Geveruk Vadisi’nde rastladıkları “Kaya resimleri” Yüksekova yöresinin tarihi değerini arttırmıştır. Yüksekova ilçesinin batı ucunda Büyükçiftlik köyünün doğu istikametinde Büyükçiftlik-Kadıköy yolu üzerinde Derav (Melik) köyünde büyük bir şehir harabesi ve kale kalıntısı vardır. Burasının Urartu’lara ait Kadim Musaşir şehri olduğu kuvvetle muhtemeldir. Yüksekova’da Dara köyü gibi daha başka önemli yerler vardır. Musaşir, Urartu tarihinde mühim bir merkez olduğundan şehir kalıntılarının yapılacak kazılar sonucunda bulunması mümkündür. Köprücük Köyünün ortasındaki tepede uzun diktörtgen planlı iki bölümlü bir kilise kalıntısı vardır. Duvarlar düzgün, koyu renkli taştandır. Yan duvarlardaki yarım payeler tonuz örtüyü taşımaktadır. Kapının üstünde bezemeli bir taş vardır. Yolunuz düştüğünde veya iyi tarihçiyseniz gezip görülmesi sizi mutlu edecektir.

1 Ocak 2013 Salı

Buz gibi soğuk ilimizin tarih kokan ANI HARABELERİN DAVETLİSİNİZ


Soğuk bir ilimize olan Kars'a yolunuz düşerse mutlaka görmelisiniz. Kars'ın Ocaklı Köyü yakınında,Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.Ö. 350-300 yıllarına dayanıyor. Ani, Hristiyan Ermeni inanışınca kutsal sayılıyor. Şehirde, Selçuklu eserleri ile kiliseler yan yana hatta iç içe duruyor. Adını İran, Eti ve Roma tanrılarından aldığı söyleniyor.

Milattan önce bir kale kenti olarak kurulan Ani, 10. yüzyılda Bagratoğulları sülalesinden Ermeni hükümdarlara başkentlik yapmış. Kendisini zapteden kavimler tarafından defalarca yenilenmiş ve askeri amaçla kullanılmış olan kent, 1064 yılına kadar Bizans’ın yönetiminde kalmış ve bu tarihte Selçuklular’ın eline geçmiş. Konumu açısından İpek Yolu geçişinde olması ticari ve askeri bakımdan önemini bir kat daha artırmış.

Şehir defalarca görmüş olduğu saldırılar ve depremlerden dolayı harabe haline gelmiş. Kentin merkezindeki Ani Katedrali en büyük eserlerden birisi. 1001 yılında Yunan haçı planında yapılmış olan katedral 1064’de Alparslan tarafından camiye çevrilmiş.

Doğu yönünde Arpaçay’a inen kayalıkların eteğinde Prens Dikran Honents’in yaptırdığı Surp Kirkor Kilisesi bulunuyor. İçi fresklerle süslü kilise oldukça iyi durumda. 1036 yılında yapılmış Surp Pirgiç (Halaskar) Kilisesi ise yörede Keçeli Kilise diye de biliniyor.

1038’de yapılan Surp Hovannes (Apostol) Kilisesi’nden günümüze pek bir şey ulaşamamış. Kuzeybatı tarafında aynı adı taşıyan üç kilise bulunuyor. Bunlardan Surp Kirkor Abugamrents Kilisesi 994’de yapılmış ve Aziz Kirkor Lusaroviç’e adanmış. Kentin ortasındaki kervansarayın ise ancak kalıntısı günümüze kadar gelebilmiş.

Kaymakam Şehri YALOVA'nın Açık Hava Müzesi


Açık hava müzesi gezmek isteyenler için 6000 yıllık müze. Yaşar Okuyan Bulvarı Sanat Sokağında, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 18.03.2002 tarih ve 003448 sayılı onayları ile Açık Hava Müzesi kurulmuştur. 6000 yıllık geçmişe sahip olan İlimizin çeşitli yerlerinde çıkan ve değişik yerlerde muhafaza edilen tarihi eserlerin toplanarak sergilendiği güzel bir mekân oluşturulmuştur.
29 Ekim 2003 tarihinde açılan müzede Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine ait eserler yer almakla birlikte Yalova’nın çeşitli bölgelerinde bulunan eserlere ait maketler de yer almaktadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kurulan Açık Hava Müzesi; Bursa Müzesi Uzman elemanları tarafından dizayn edilmiş olup, 2005 yılsonu itibariyle, İlimizde çeşitli tarihlerde çıkarılan 46 adet mevcut tarihi eserlerin döküm bilgileri hazırlanmıştır.


Yalova Belediyesi personeline zimmetle teslim edilen eserler 24 saat koruma altında olup, mesai saatleri içerisinde ziyaret etmek serbesttir.

İstanbul Hipodrom Meydanı Gezenleri Büyülüyor

Şimdiki sade görünüşüne bakanlar bu alanın bir zamanlar dünyanın en gösterişli gümüş, altın ve mermerden paha biçilmez heykeller ve çeşitli anıtlarla süslü olduğunu tahmin edemez.Bu zamanda bile gezilesi görülesi mukemmel bir tarihi merkezidir. Septimus Severus’ tan itibaren tüm Roma ve Bizans İmparatorları burayı süslemek için yarışmışlardı. Haçlılar (4.sefer) hayatlarında görmedikleri bu zenginliklerle karşılaşınca Kudüs’e gitmekten vazgeçip buraya yerleştiler ve götürebildikleri her şeyi yağmaladılar (1204 latin istilası). Yağmalanan hipodrom şu an bile göz kamaştırmaya devam ediyor.

İstanbul Yere Batan Sarnıcını Mutlaka Görmelisiniz

Bizans döneminden kalma sayısız su sarnıçlarından belki en büyüğü. Ucu bucagı görünmeyen bir yer altı sarayı gibi yüzlerce sütünun arasından bakarken mistik bir ürpertiyle 1450 yıl önceki Bizanstan bir kesit göreceksiniz. Ve ziyaret ettiğinize mutlaka mutlu olacaksınız

CAFER AĞA MEDRESESİ

16.yüzyıl da Mimar Sinan eseri. Bir sanat sever olan Cafer Ağa yaptırarak vakfetmiştir. Günümüzde Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından resim, müzik ve çeşitli el sanatları konularında kurslar verilmektedir

İSTANBUL TOPKAPI SARAYI

Topkapı Sarayı, İstanbul'da yer alan ve dünyada günümüze gelebilmiş sarayların en eskisi ve genişidir. Konumu, Haliç’i, Boğaziçi’ni ve Marmara denizi gören, İstanbul’un ilk kuruluş yeri olan bilinen akropol tepesidir. Tarihi İstanbul üçgen yarımadasının en uç noktasında, 5 km'yi bulan surlarla çevrili, 700.000 m2 özel araziye sahip bir komplekstir.